Antieke fietsen vanaf museum Siemei in Veghel naar Heeswijk-Dinther.

Op 12 mei organiseren leden van vereniging De Oude Fiets een historische fietstocht in de omgeving van Veghel en Heeswijk-Dinther. Leuk om aan mee te doen voor bezitters van een oude fiets en misschien nog wel leuker om naar te kijken. Want wie kent ze niet, die stoere Nederlandse fietsen van merken als Fongers, Simplex, Gazelle en Burgers? Ze werden gemaakt om een leven lang mee te gaan en nu gekoesterd door verzamelaars.

Publiekslieveling tijdens de fietstocht is altijd de ‘hoge bi’ uit circa 1880. Die heeft zo’n heel groot voorwiel en een klein achterwieltje, zodat de fietser net zo hoog kon zitten als een ruiter te paard. Waarschijnlijk zijn er op 12 mei enkele te bewonderen, zorgvuldig gerestaureerd of juist in de oude, originele staat. Veel deelnemers hebben bovendien historische kleding.

Het startpunt van de fietstocht is museum SIEMEI aan de Verlengde Noordkade in Veghel, waar de circa veertig fietsers zich tussen 10.00 en 10.30 verzamelen. Vanaf daar gaat het via Wijbosch Broek naar Heeswijk-Dinther. Tussen ca. 12.30-13.30 uur zullen de fietsen te zien zijn bij het proeflokaal van de Abdij van Heeswijk. Daarna rijden de antieke fietsen door naar de Kilsdonkse molen ca. 14.00 uur. Rond 15.30 zullen zij weer in Veghel bij SIEMei aankomen.

Heeft u een fiets van voor 1979 en wilt u meefietsen? Vraag dan even informatie op bij Maarten Bokslag, e-mail: maarten@bokslag.com.