De stationsklok

Start: juli 2015
Einde: november 2015
Locatie: Boven ingang Foodfabriek Noordkade Veghel
Werkzaamheden: Renovatie klok, schilderwerkzaamheden klok en wijzerplaat, reparatie uurwerk en het aanbrengen van nieuwe ledverlichting.

Op vrijdag 23 september 2011 wordt met een dieplader van  Gaffert B.V. een klok afgeleverd. Het is de klok die jarenlang boven de ingang van het oude NS-station in Den Bosch heeft gehangen.De klok is afkomstig van Enexis de rechtsopvolger van PNEM. De PNEM heeft destijds de klok geschonken aan de Nederlandse Spoorwegen. Enexis schenkt nu de klok aan SIEMei.

De relatie tussen NS en PNEM is terug te vinden in de spreuk op de klok:

NIJV’RE STONDEN PRIJZE NIEUWE EENDRACHT MIJNE

Het uurwerk ontbreekt nog. De vrijwilligers van SIEMei gaat de klok in haar oorspronkelijke staat terug brengen. Daarna zal de klok in de nabijheid van het museum opgesteld worden.

Het bestuur van SIEMei gaat naarstig op zoek naar het uurwerk. Via de Stichting tot Behoud van Torenuurwerk komt SIEMei in het bezit van uurwerk en wijzers.

 Dan blijft het lange tijd stil rond de klok die in een loods is opgeslagen.

In maart 2015 beginnen onze vrijwilligers aan het opknappen van de gigantische klok die in 1996 verwijderd is uit het NS-station in Den Bosch dat gesloopt werd. De 7000 kilo wegende klok komt te hangen bij de Foodfabriek aan de Noordkade.

Omroep Brabant besteed in een uitzending in maart 2015 een item aan de klok.  Daags erna reageert de politieke partij Bosch Belang dat de klok terug moet naar Den Bosch. De pers duikt op het gekrakeel rond de stationsklok. Het SBS-programma Hart van Nederland komt ook poolshoogte nemen in Veghel. De voorzitter, Piet v.d. Poel, heeft het er maar druk mee om alle verslaggevers te woord te staan.

 

Na een onderzoek door de gemeente Den Bosch naar aanleiding van schriftelijke vragen van de partij Bosch Belang wordt duidelijk dat SIEMei de rechtmatige eigenaar is van de stationsklok.

De vrijwilligers van SIEMei hebben tijdens alle perikelen niet stil gezeten. op woensdagmiddag 30 september 2015 wordt de klok op zijn nieuwe plek gehesen. Boven de ingang van de Foodfabriek dat in november geopend zal worden. Het uurwerk, de wijzers en de verlichting en de wijzers worden iets later aangebracht. Op de Noordkade in Veghel begint een oude stationsklok aan haar tweede leven.

Eind 2015 staat een afbeelding van de klok in de nieuwjaarswens van het bestuur van SIEMei.

siemei2016