Foto en film

Meierijstad heeft er sinds 24 april 2022 een heel bijzondere wandelroute bij. Maar liefst 18 kilometer lang, maar met voldoende rustpunten. Het gaat om een wandelroute langs ’t Duits Lijntje, het spoor dat ooit onderdeel was van de verbinding tussen Londen en Sint-Petersburg. (Omroep Meierijstad)


Zaterdag 19 juni is een locomotief, de Locomotor 252 (Sik) gebouwd in 1935, op het rangeerterrein in Veghel door een gebroken lasverbinding uit de rails gelopen.


Open dag 2019


Met trots kijken we terug op een mooie en bijzondere dag. 80 jaar EMGAS is een feit.


Vooruitlopend op plannen van de gemeente Meierijstad om fietsen op het spoor van het Duits Lijntje in Veghel mogelijk te maken, kocht industrieel museum SIEMei samen met café ‘t Groene Woud in Liempde acht oude spoorfietsen. Vier ervan staan in de opslagloods van het Veghelse museum. Het is de bedoeling om de spoorfietsen in Veghel in te zetten tijdens een evenement op het spoorpark waar al locomotieven en treinwagons staan.


Vernielingen bij rangeerterrein Veghel


2009: In Veghel heeft zondagmiddag het museum SIEMei officieel de deuren geopend. Het museum richt zich op het behoud en de restauratie van machines die vroeger veel gebruikt werden.


Op het Veghelse spoorwegremplacement aan de Vorstenbosscheweg werd op dinsdag 20 juni 2017 een locomotief geplaatst. Volgens voorzitter Piet van der Poel ging daarmee een lang gekoesterde wens van de vrijwilligers van Stichting Industrieel Erfgoed Meierij ( Siemei) in vervulling. De zogenaamde Locomotor 252 is gebouwd in 1935 door Werkspoor in Amsterdam en werd beschikbaar gesteld door stichting de Locomotor aan het Veghelse Museum.


Dragline SIEMei


Open dag SIEMei


Op woensdag 2 juni om 14.00 uur leverde de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) de 60 jaar oude spoorbrug officieel op aan gemeente Meierijstad. Wethouder Coby van der Pas en voorzitter van SIEMei Piet van der Poel onthullen daarbij samen een informatiebord over de brug. In februari werd de vroegere spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart, met de hulp van de vrijwilligers van SIEMei, al verplaatst naar het voormalige rangeerterrein bij het Middegaal in Veghel. Daarmee is de brug herenigd met het Duits Lijntje.


SIEMei, stichting industrieel erfgoed meierij, heeft op het spoor nabij de spoorwegovergang richting Vorstenbosch materieel staan. Naast een rangeerlocomotief zijn er ook een bollenwagen en goederenwagon gestationeerd.


In de laatste opname van ‘De Fiets’ van dit jaar ging onze verslaggever op pad met Ton de Klein, één van de vrijwilligers van SIEMei. Ton is al jaren vrijwilliger en houdt zich met name bezig met de restauratie van alles wat met het spoor in Veghel te maken heeft.