Presentatie 2e en 3e deel “Brabants Dorpsleven” (Bernard van Dam)

Met trots presenteert Stichting Bernard van Dam (1881-1958) op vrijdag 28 juni a.s. in museum SIEMEI te Veghel twee nieuwe delen van het oeuvre van de bekende Brabantse schrijver, tekenaar en journalist Bernard van Dam. De delen hebben resp. als thema ’Grootvee’ en ‘Kleinvee’.


Bernard van DamGedurende zijn leven heeft Bernard van Dam vele artikelen gepubliceerd over Brabantse volkskunde. Hij illustreerde die artikelen vaak met eigen tekeningen. Bernards werk werd onder andere gepubliceerd in tijdschriften zoals de R.K. Boeren- en Tuindersstand, Journalia, Avicultura, St. Ambrosius, St. Jansklokken en Brabants Heem. De gedetailleerde manier waarop Bernard het Brabantse plattelandsleven, ambachten en gebruiken beschreef en wist te vatten in zijn illustraties is uniek en geeft de lezer ook vandaag de dag een gedetailleerd beeld van Brabant tussen 1928 en 1958.

Op Paaszondag 21 april jl. is het eerste deel ‘Landbouw’ gepresenteerd. Het tweede deel heeft als thema ’Grootvee’ en behandelt paarden, runderen en varkens en daarnaast ook markten, tentoonstellingen en rampspoed. Deel 3 ‘Kleinvee’ gaat onder andere over geiten, hoenders en bijen. Maar ook over de jager en zijn hond.

Programma 28 juni
De presentatie is in het museum SIEMEI, Verlengde Noordkade 8, 5462 EH Veghel.
Het programma van de presentatie begint om 16.00 uur. Na een korte introductie volgt een bijdrage van Maarten Frankenhuis, buitengewoon hoogleraar Bedrijfspluimveegeneeskunde en oud-directeur van dierentuin Artis in Amsterdam. Vervolgens zal cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers een toelichting geven op de inhoud van beide themadelen. Daarna wordt het eerste exemplaar van beide delen in printvorm aangeboden aan de heer Van Riel.
Het werk van Bernard van Dam komt in z’n geheel (totaal 8 delen) digitaal beschikbaar via de website van de stichting www.bernardvandam.com.