Spoorbomen en lampen terug bij Duits Lijntje

Fietsers en voetgangers viel het al direct op: bij de spoorwegovergang op de kruising tussen de Populierlaan en de Vorstenbossche weg in Veghel staan  weer spoorbomen en waarschuwingslampen. Vrijwilligers van SIEMei plaatsten die zaterdag 2 april na restauratie terug op hun oorspronkelijke plek.

Vrijwilligers van SIEMei  (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij) werken al geruime tijd aan de restauratie van deze voormalige spoorwegovergang. Deze overgang die tot 2001 in gebruik is geweest, wat zelfs het laatste exemplaar van de NS dat nog handbediend was.  Het zogenaamde Duits Lijntje bij Veghel wordt door SIEMei gerestaureerd.

Restauratie spoorwegovergang

Uitgangspunt van de werkzaamheden is een zo authentiek mogelijk herstel van de spoorbomen, waarschuwingslampen en bijbehorende onderdelen om alles in de oorspronkelijke staat terug te kunnen plaatsen. Enkele handbediende spoorwissels staan inmiddels ook al weer op de kruising van de Vorstenbossche weg en de Populierlaan. Najaar 2015 werden ook al diverse spoordelen geplaatst.

SIEMei

Het Duits lijntje dankt haar naam aan de spoorverbinding die liep tussen Boxtel, Veghel, Uden en Gennep naar het Duitse Wesel. De gemeente Veghel heeft SIEMei gevraagd voor het herstel van deze unieke handbediende spoorwegovergang.  SIEMei, dat aan de Noordkade een museum heeft met eigen werkplaats voor de restauratie van industrieel erfgoed, is al vaker door de gemeente betrokken bij renovatieprojecten in de openbare ruimte. Net als bij het herstel van het Heilig Hartplein met het Heilig Hartbeeld en ANWB-bord naar de oorspronkelijke situatie uit 1924 en de opbouw van de oude spoorbrug op de Noordkade levert SIEMei met de renovatie van deze spoorwegovergang een belangrijke bijdrage aan het behoud van enkele karakteristieke plekken uit het Veghel van weleer.

Restauratie spoorwegovergang Veghel door SIEMei foto Eric van den Bogaard lr

FOTO: Eric van den Bogaard