Vrijwilliger in de schijnwerper (22)

IMG_0009Naam: Frans van Dooren
Leeftijd: 61 jaar
Gehuwd met Rieky
3 kinderen:  Cindy, Arjan, Simone en 7 kleinkinderen
Beroep: Kwaliteitsmedewerker/onderhoudsmonteur

Frans is geboren en getogen op het Ham in Veghel. Hij heeft de LTS in Veghel gevolgd, afdeling metaal. Frans is al op jonge leeftijd gaan werken en is gestart bij Plaatwerkerij Minkels in Veghel. Na zijn militaire diensttijd heeft hij enkele jaren gewerkt bij Mars in Veghel. Hij heeft ruim 38 jaar gewerkt bij de Waterleiding Maatschappij Oost Brabant (Brabant Water). Hij volgde daar diverse interne opleidingen gevolgd als onderhoudsmonteur en kwaliteitsmedewerker. Frans heeft in die 38 jaar afwisselend gewerkt als onderhoudsmonteur en kwaliteitsmedewerker.

Sport
Frans kan door zijn fysieke beperkingen niet meer actief sporten. Hij gaat nog wel graag wat wandelen en fietsen met zijn vrouw. De fietsen op het rek van de auto en dan in de wijde omgeving een mooie toeristische route rijden met op tijd een terrasje pikken, dat ligt hem wel.

Vakantie
In het verleden is hij met het gezin jaarlijks naar een vakantiepark geweest. De Waterleidingmaatschappij had op diverse locaties (Veluwe, Duitsland en Luxemburg) (sta)caravans beschikbaar voor medewerkers. Zij hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt. Tijdens zijn opleiding heeft zijn zoon diverse keren stage gelopen in het buitenland. Frans en Rieky grepen dat verblijf in het buitenland aan om er dan in die tijd met vakantie te gaan. Zo hebben zij in die tijd Canada bezocht en Finland.

Hobby’s
Frans heeft een verzameling van bronzen kraantjes, die hij verzameld heeft tijdens zijn onderhoudswerkzaamheden bij de waterleidingmaatschappij. Bij het toenmalige Instituut Pieter Breugel is Frans destijds een opleiding smeden gaan volgen bij Jos van de Graaf. In hun woning staan diverse mooie gebruiksartikelen, o.a. kandelaars en kunstvoorwerpen die Frans hoofdzakelijk uit oude ankers heeft gesmeed.

SIEMei
Hoe kwam hij daar terecht?
Toen SIEMei de renovatie van het H. Hartplein startte had men behoefte aan medewerkers, die smeedwerkzaamheden konden verrichten aan het oude historische hekwerk. Via de cursus kwam Frans bij SIEMei terecht en de sfeer beviel goed  en hij heeft zich toen ook gelijk als vrijwilliger aangemeld. Hij vindt het leuk om samen met andere bepaalde projecten mee op te pakken en uit te voeren. Naast het vakwerk is Frans ook niet te beroerd om allerlei klussen mee aan te pakken, zoals het onderhouden en inrichten van de oude woonwagen, die nu in de Foodmarkt staat. Trots is Frans op de opstart van de oude Deutz en het opknappen van de Dragline van Van Haandel. De werkzaamheden  bij SIEMei zijn steeds nieuwe uitdagingen en geven je een goed gevoel, dat je ook iets voor de Veghelse gemeenschap kunt doen (H. Hartplein en Spoorwegovergang Vorstenbosche weg).

IMG_0039