Vrijwilliger in de schijnwerper (33)

Naam: Frans Verhoeven
Leeftijd: 68 jaar gehuwd met Gerdy, 2 kinderen Hanneke (39) Hein (35)
en 2 kleinkinderen Saar(10) en Luus (8)
Beroep: gepensioneerd uitvoerder in de bouw

Frans is geboren en getogen in Oisterwijk, waar zijn ouders een boerderij hadden. Hij is naar de Ambachtsschool in Tilburg gegaan, afdeling timmeren, Aansluitend heeft hij diverse opleidingen op het gebied van timmeren gevolgd, aspirant-timmerman, gezel en uitvoerder.

Later is hij nog gestart met de opleiding voor aannemer.
Frans is op de bouw gestart als timmerman en geleidelijk opgeklommen naar voorman en later naar uitvoerder.
Hij heeft bij diverse aannemersbedrijven in Brabant gewerkt o.a. 6 jaar bij Pepping in Kaatsheuvel. De langste periode heeft hij als uitvoerder gewerkt bij PBO Bouw in Rosmalen.
Helaas kwam daar in mei 2012 een eind aan als gevolg van het faillissement van het bedrijf.

Daarna heeft hij nog als uitvoerder bij enkele projecten gewerkt om vervolgens in juli 2016 met pensioen te gaan. Gerdy kwam uit Nuland en toen ze aan trouwen dachten is Frans in 1976 gestart met de bouw van hun eigen woning in Nuland. Toen het huis ongeveer klaar was trouwden ze in december. Toen het pensioen in zicht kwam hebben Frans en Gerdy het plan opgevat om wat kleiner te gaan wonen. Uiteindelijk was het huis in Nuland veel te groot en de tuin bracht ook het nodige werk met zich.
Ze hebben de hele regio afgestruind en vonden uiteindelijk een passende woning, met alle voorzieningen op de begane grond, in Veghel. Op zich kwam dat wel mooi uit omdat ze nu in de buurt van hun dochter en kleindochters wonen.

Hobby’s

Frans is erg handig en heeft divers hobby’s. Tuinieren, planten kweken (kasje in Nuland) en bloemschikken trekt hem. Nu hij in Veghel niet meer zo’n grote tuin heeft, houdt hij bij enkele mensen de tuin bij.
Als Frans wat tijd over had en dat was vooral in de vakantie dan ging hij tekenen. Na zijn pensionering heeft Gerdy hem gestimuleerd om zich daarin wat verder te bekwamen. Hij is enkele schildercursussen gaan volgen en zit nu regelmatig achter zijn schildersezel.
In de tuin heeft hij een mooie houten hobbyruimte gebouwd en daar heeft diverse houtbewerkingsmachines staan. Hij wil graag knutselen in zijn hobbyruimte en maakt dan allerlei praktische zaken voor in- en rondom het huis.

Sport
Als boerenzoon werd je destijds lid van de sportclub van de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren). Bij De KPJ was er veel aandacht voor de sport handbal, atletiek en activiteiten op het terrein van cultuur en kringzeskamp. Frans heeft aan alle activiteiten mee gedaan, maar was vooral fanatiek bij het handballen en atletiek.
In Nuland is hij recreatief gaan voetballen bij een buurtteam en speelden zij iedere zondag hun wedstrijd in de competitie van het zgn. “cafevoetbal”. Op zijn 42 ste is hij gestopt met het actief voetballen. Daarna is hij samen met Gerdy gaan dansen, Ze vonden het stijldansen zo leuk dat ze samen wedstrijden en Latin gingen dansen en dat hebben ze ruim 6 jaar volgehouden.

Vakantie
De familie Verhoeven houdt van kamperen. Ze zijn begonnen met een tent, vervolgens een vouwwagen, een vouwcaravan en tenslotte kwam er in 1996 een caravan. Met de kinderen werden diverse Europese landen bezocht, zoals Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.De laatste jaren gaan Frans en Gerdy niet meer zo ver weg en richten zij zich op Nederland, de Ardennen, Eifel en Luxemburg. Afgelopen zomer zijn ze nog naar de Ardêche geweest, omdat het gezin van hun dochter daar kampeerde. Voor komend jaar staat er in juli een georganiseerde reis naar Berlijn op het programma en diverse kampeerreizen binnen Nederland.

SIEMei
In Nuland verrichtte Frans vrijwilligersactiviteiten bij de kinderboerderij. Hij was betrokken bij onderhoudswerkzaamheden, reparatie en uitbreidingswerkzaamheden.Toen Frans naar Veghel verhuisde was hij de eerste tijd druk bezig met het opknappen en verbouwen van zijn woning. Hij kent weinig mensen in Veghel en vindt het verrichten van vrijwilligerswerk een goede mogelijkheid om in contact te komen met andere mensen.

Op een camping trof hij een vrijwilliger van SIEMei (Geert Jansen) en die vertelde hem om eens een bezoek aan SIEMei te brengen, omdat het daar erg leuk werken is.Hij heeft een bezoek gebracht aan SIEMei maar had voorlopig nog geen tijd in verband met het opknappen van zijn woning. Tijdens de open dag van SIEMei in september 2018 heeft hij zich aangemeld als vrijwilliger en is hij begonnen bij de “spoorwegploeg”. Daarna is hij gaan werken in de werkplaats.

Frans geeft aan dat je direct in de groep opgenomen wordt en je voelt je er echt thuis. Bovendien is het een gezellige club. Hij pakt allerlei voorkomende werkzaamheden aan. Nu ze weten dat hij uit de bouw komt en heel handig is met houtbewerkingsmachines komen ze als snel met bepaalde klussen bij hem uit. Hij vindt het wel fijn dat hij zijn kwaliteiten kan inzetten en daar voor gewaardeerd wordt. Er wordt goed samengewerkt en mensen staan voor elkaar klaar. Het is echt vrijwilligerswerk en kan je een paar keer niet komen dat is geen enkel probleem. Iedereen zet zich naar vermogen in.