Vrijwilliger in de schijnwerper (34)

Naam: Dorien Zwartjes
Leeftijd:  64 jaar
gehuwd met Wim
3 kinderen: Paul(38) Rob (36), Bart (32) 4 kleinkinderen: Fenna, Tom, Fem en Diem
Beroep: huisvrouw

Dorien is geboren en getogen in Nijmegen. Na afronding van de HAVO is zij een jaar als au pair gaan werken in Keulen. In 1971 is Dorien in Garmisch Partenkirchen (Zuid-Duitsland) in de horeca gaan werken bij Hotel Elmau. Omdat Wim een baan kreeg in Den Haag is zij met hem naar Den Haag verhuisd.

Als uitzendkracht heeft ze voor Randstad bij diverse horecabedrijven gewerkt. Later kreeg ze een vaste baan bij Randstad als intercedent en plaatste zij uitzendkrachten bij horecabedrijven. Omdat het niet gemakkelijk was om in de randstad huisvesting te vinden zijn ze via Leidschendam en Leiderdorp in Delft terecht gekomen en hebben daar 7 jaar gewoond.

Wim kreeg als marechaussee een mooie baan bij de militaire luchtmachtbasis in het Duitse Stolzenau in de omgeving van Hannover. Na 3 jaren werd er verhuisd naar Arnhem i.v.m. een opleiding om vervolgens weer terug te gaan naar Stolzenau. Bezuinigingen bij Defensie en de verminderde dreiging vanuit het Oostblok zijn er de oorzaak van dat de vijfde Groep Geleide Wapens in Stolzenau werd ontmanteld. De meeste militairen werden gestationeerd op Vliegbasis De Peel. Wim werd echter in 1995 bij de Recherche van de Marechaussee in Den-Bosch geplaatst en daarom gingen ze in Veghel wonen.

Hobby’s
Dorien houdt zich bezig met bloemschikken en volgde hierin in het verleden diverse cursussen. Nu legt ze zich toe om stukjes te maken voor in huis en om cadeau te geven. In Stolzenau is ze gestart met het begeleiden van de allerkleinste voetballertjes.

In Veghel gingen de zoons voetballen bij Blauw Geel en werden Dorien en Wim begeleider en trainer van enkele jeugdteams. Zo was het gehele gezin op zaterdag onder de pannen.

Sport
Als je geboren en getogen bent in Nijmegen heb je veel kans om besmet te zijn met het “4-daagse virus”. En dat was ook het geval met Dorien. Vanaf haar 15e liep Dorien 7x de Nijmeegse Vierdaagse.

Tijdens een van de trainingen ontmoette zij Wim en dat is uitgelopen op een langdurige relatie. Na het huwelijk, de zorg voor het gezin en de diverse verhuizingen kwam er van wandelen niet veel meer terecht.

In 2009 hebben Dorien en Wim het wandelen weer opgepakt en ze hebben afgelopen zomer weer voor de 17e en 27e keer deelgenomen aan dit mooie evenement. Tijdens de 4-daagse overnachten zij bij een voetbalvereniging in Weurt en van daaruit fietsen ze in de vroege morgen naar de start. Ze trainen samen fanatiek en door een goede voorbereiding, het lopen van georganiseerde trainingstochten, voorkom je blessures.

In het verleden werd er in de winter geschaatst maar daar komt de laatste jaren weinig van terecht. Dorien kijkt met veel plezier terug op de periode dat ze in de randstad woonden en men in de winter prachtige tochten kon maken van de ene plaats naar de andere. Vooral in de omgeving van Delft kon je prachtige tochten maken.

Driemaal in de week gaat ze naar LACO om te zwemmen en te fitnessen, waaronder op woensdag met een damesclubje.

Vakantie
De familie Zwarjes ging vele jaren met de vouwwagen op vakantie in (Zuid) Duitsland en Luxemburg. De laatste jaren boeken ze meestal georganiseerde reizen en bezochten diverse landen, onder andere de Dominicaase Republiek, Griekenland, Portugal, Turkije Italië, Tunesië, Engeland, Schotland, Bulgarije. Bij voorkeur all-inclusive, dan is het geheel verzorgd.

SIEMei
Hoe komt Dorien bij SIEMei terecht?

Ze heeft een aantal jaren op de dochter van Stefan van de Ven, Benny, gepast. Ze hoorde Stefan vaak enthousiast over de Noordkade praten en daarom gingen zij en Wim er regelmatig kijken. Ze hebben het complex zien groeien en vinden het werkelijk uniek. Een paar keer hebben ze een open dag van SIEMei bezocht en raakten in gesprek met voorzitter Piet van der Poel over een oude machine, die Wim wist te staan bij de IPA (International Police Assocation) in Doorn. Daarna las Dorien een advertentie dat SIEMei gastdames vraagt en ze heeft zich toen aangemeld. Haar horecaverleden komt nu goed van pas en ze is nu coördinator van de gastdames.

Ze vindt het een mooie en gezellige club. Graag luistert ze naar de vakmensen, die een enorme passie hebben met oude machines. Het is mooi hoe de verschillende mensen met elkaar omgaan en open staan voor anderen. Als je van aanpakken houdt, kan je bij SIEMei prettig werken en een bijdrage leveren aan het culturele erfgoed dat we hier in Veghel hebben.