Vrijwilliger in de schijnwerper (23)

Kempkens 006Naam: Tonnie Kempkens
Leeftijd: 65                       
Samenwonend met Els
Beroep: gepensioneerd postbode

Tonnie is geboren en  opgegroeid in Veghel, in de omgeving van de huidige Watersteeg. Hij heeft aan de LTS te Veghel de opleiding metaal afgerond. Direct na het verlaten van de LTS is Tonnie gaan werken bij de post als telegram-besteller. Na 2 jaar kreeg hij een vaste aanstelling als postbode. Vanaf 1971 heeft hij zijn militaire dienstplicht vervult bij de Koninklijke Luchtmacht en hij was ingedeeld bij de bewakingsdienst op vliegbasis Volkel. Na de militaire dienstplicht kon hij weer gelijk terugkomen bij de post. Hij heeft altijd in de buitendienst gewerkt. De vrijheid en met name de contacten met de klanten trok hem aan. Toendertijd was de rol van de postbode veel uitgebreider. Je kende de mensen bijna allemaal persoonlijk. Voor (oudere) mensen in het buitengebied nam je de AOW-uitkering mee en soms gaven ze ook geld mee, dat gestort moest worden. Hij genoot van het onder de mensen zijn. Op vele plaatsen kreeg je koffie en soms kwam er ook een borreltje bij. Lief en leed werd met de postbode gedeeld. Hij trok veel op met zijn collega’s en regelmatig fietsten ze na de middagdienst met zijn allen naar het kanaal en gingen bij cafe De Witte Brug van Jilessen een pilske pakken en buurten met de Franse schippers. Soms moesten ze zich haasten om weer op tijd voor de avonddienst op het postkantoor te zijn. Een keer hadden ze te diep in het glaasje gekeken en kwamen erg luidruchtig aan bij het Postkantoor. De directeur, de heer Matzer kwam naar beneden en zei: “Jullie zijn nu niet in staat om de post te sorteren. Ga nu maar naar huis en zorg dat je morgenvroeg wat eerder bent”. Nu zou dat niet meer kunnen.

Tonnie heeft altijd in de buurt van of aan het spoor gewoond. Zijn huidige woning  -Wachtpost 19- werd in 1873 gebouwd/opgeleverd.  Zijn opa Gerrit woonde er vanaf 1908. Vanaf 1960 woonde zijn vader er met zijn gezin. In 1973 heeft Tonnie het gekocht en hij kan er volop genieten van de aangrenzende tuin en het weiland waar zijn ezels lopen.

Sport
Tonnie was geen sporter. Bij zijn dagelijkse werk bewoog hij voldoende. Nu gaat hij een keer per week jeu de boulen in de Accacialaan. Iedere dag gaat hij minimaal een uur met de hond wandelen. Als hij bekende buurters tegenkomt, kan het soms ook uren duren voor hij weer thuis is.

Hobby
Het bijhouden van de moes- en siertuin neemt veel tijd in beslag. Zijn grootste hobby is het spotten en filmen van goederentreinen. Hij gaat regelmatig op stap om goederentreinen te filmen. Vaak samen met zijn treinvriend Ton de Klein uit Uden gaan ze per trein o.a. naar België, Duitsland en Zwitserland om te kijken en te filmen. Bij de viering van zijn 50ste verjaardag in 2001 heeft er voor Tonnie nog een stoomtrein in Veghel gereden voor zijn familie en vrienden. Rene Bastiaanse, van de Wandeling op Omroep Brabant, noemde Tonnie een “treinofiel”. Tonnie heeft diverse films gemaakt over het goederenvervoer in Oss voor de Osse Overslagcentrale.

Vakantie
Als je levende have hebt, zoals ezels en hond, en midden in de natuur woont, heb je niet zoveel behoefte aan vakantie. In 1998 is Tonnie met Els 2 weken naar Canada geweest om haar familie te bezoeken. Met vrienden gaat hij regelmatig per trein naar het buitenland voor zijn treinhobby.

SIEMei
Toen de spoorbrug bij het kanaal werd afgebroken en herbouwt aan de Noordkade kwam Tonnie in contact met enkele vrijwilligers van SIEMei. Het klikte en hij is vrijwilliger geworden en ze hebben met een enthousiaste groep gewerkt aan de restauratie van de spoorwegovergang voor de deur van het huis van Tonnie. Voor een verslag van de restauratie zie: ww.tonspoor.nl Hij vindt het een leuke en enthousiaste club, die ook belangrijke zaken aanpakken voor de Veghelse gemeenschap. Als “PR-man” van het project was Tonnie vaak uren bezig met tekst en uitleg geven aan geïnteresseerde voorbijgangers. Hij vergat soms dat er ook gewerkt moest worden. Met dit mooie project kon hij zijn treinhobby combineren met de activiteiten van SIEMei. Hij is er trots op dat zijn Udense treinvriend nu ook vrijwilliger is geworden bij SIEMei in het mooie Veghel.

Of Tonnie nog iets zou willen veranderen binnen SIEMei. Hij is veelal op het project aan de Vorstenboscheweg  geweest met de vaste club. De laatste weken hebben ze ook regelmatig in de werkplaats gewerkt. Dat is allemaal prima verlopen. Hij vindt het een geweldige club met een prima sfeer. Dat wil hij graag zo houden. Hij heeft nog wel een droom . . . SIEMei restaureert een oude trein …en die wordt achter zijn huis op het spoor geplaatst bij het oude station van Veghel.

SIEMei Tonnie Kempkens 001