Vrijwilliger in de schijnwerper (25)

img_0007Naam: Piet Kuijpers
Leeftijd:  70 jaar      
Gehuwd met Corrie
2 dochters (Sonja en Laura) en 4 kleinkinderen
Beroep: kraanmachinist

Piet is een boerenzoon, die geboren en opgegroeid is in Odiliapeel. Piet heeft aan de LTS St. Eloy te Uden een 2-jarige opleiding metaal gevolgd. Daarna is hij de opleiding tot monteur in Veghel gaan volgen. Als kleine jongen stond hij regelmatig bij een zandpunt achter hun huis in Odiliapeel te kijken en hij vond het prachtig wat die mannen allemaal met een dragline konden. Hij wist al vroeg dat hij graag machinist wilde worden. De 2-jarige opleiding  was de volgende stap. Eerst een jaar werken en op zaterdag naar den Bosch de vooropleiding en daarna een jaar de machinistenschool SOMA in Ede. Daar leerde hij op alle soorten machines werken, de dragline de bulldozer de laadschop de wals de hydraulische graafmachine en de asfaltmachine en het onderhoud  en reparatie van de machines en motoren.Als 16 jarige begon Piet aan zijn eerste baan bij Aannemersbedrijf De Oosthoek in Uden op de asfaltmachine. Zijn militaire dienstplicht heeft hij in Wezep vervuld en werkte daar ook als machinist.

Achtereenvolgens heeft hij bij diverse bedrijven als machinist gewerkt o.a.  4 jaren op de bulldozer bij Van Bommel in Uden, 18 jaren bij Zwagerman in Nederhorst den Berg op de rupshijskraan. Als draglinemachinist de  eerste tunnel in Nijnsel uitgegraven en in de begin negentiger jaren met een 110ton  zware dragline in de zand en grindwinning gewerkt. Hij heeft gewerkt van Groningen tot in Limburg, Duitsland, België en Frankrijk. Door de jaren heen is Piet veel de hele week van huis geweest. Omdat het werk ver van huis was, verbleef  hij door de week elders in de kost. Alles bij elkaar is hij zo’n  vijf tot zes jaar de hele week van huis geweest. Toen hij in 1972 trouwde is hij daar mee gestopt. In 1992 is Piet als machinist op een mobiele telescoopkraan gaan werken bij Jenniskens in Nijmegen en kwamen aan die lange autoritten een einde. In 2006 is hij in de VUT gegaan en kon hij terugzien op 44 jaar werken.

Sport
In het verleden heeft Piet veel gefietst  en ging vaak met Corrie en de kinderen in het weekend op pad. Vanaf 1992 is hij actief in de beugelsport en speelt in de competitie met zijn vereniging d’n Beugel in Loosbroek. Op zaterdag is Piet regelmatig op het voetbalveld in Katwijk te vinden als supporter van kleinzoon Tein. Nu ook Hannes is begonnen met voetballen zal hij ook regelmatig naar hem in Eindhoven gaan kijken.

Vakantie
Toen de kinderen nog klein waren gingen Piet en zijn vrouw in de zomer met vakantie in Duitsland, Oostenrijk of Spanje. Toen de kinderen niet meer mee gingen, kwam het er niet meer van om met vakantie te gaan. Piet was in verband met zijn werk veel van huis en heeft veel van Nederland gezien en was blij om in de vakantieperiode enkele weken thuis te zijn.

Hobby’s
Piet is een echte vakbondsman. Hij is ruim 34 jaren bestuurder geweest bij  vakvereniging “Het Zwarte Corps” (HZC), de bond van machine gebonden personeel in het grondverzet, water en wegenbouw. 34 Jaar is hij bestuurder en voorzitter geweest van het district Oost-Brabant en noord Limburg en 12 jaren lang was hij lid van het landelijk hoofdbestuur. Bij zijn afscheid als afdelingsbestuurder werd hij benoemd als “lid van verdienste”.
Als lid van het promotieteam is Piet nog actief binnen de HZC en bezoekt hij nog regelmatig open dagen, beurzen en andere activiteiten waar HZC zich presenteert. Ook bezoekt hij regelmatig scholen voor machinistenopleidingen.

SIEMei
Via een zwager van zijn broer Wim, werd Piet gewezen op SIEMei. Toen er enkele  machines van het wegenbouwmuseum uit Harderwijk naar Veghel kwamen en er ook machines bij waren, die nog gerestaureerd moesten worden, was de belangstelling gewekt. Samen met zijn broer Wim heeft hij zich aangemeld als vrijwilliger. De gebroeders Kuijpers zijn een jaar geleden begonnen aan de restauratie van de Heymans Zettelmeyer motorwals uit 1954. Met enkele andere vrijwilligers is de motorwals nu volledig gerestaureerd en diverse onderdelen zijn gemaakt in de eigen werkplaats. Het resultaat is te bewonderen in de werkplaats.

Piet vindt het een prachtige club in de werkplaats met heel veel kennis en kunde op een breed terrein. Iedereen staat voor elkaar klaar en is bereid om te helpen. Het loopt lekker en eigen ideeën kunnen uitgewerkt worden. Je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid om de projecten te bewaren voor het nageslacht. Piet promoot graag de techniek en SIEMei is een uithangbord voor de techniek.

img_0011