Vrijwilliger in de schijnwerper (29)

Naam: Ad Fransen
Leeftijd: 62 jaar
Gehuwd  met Leny
Kinderen: Ron (32) Lisette (30)
Beroep: gepensioneerd directeur Kindcentrum

Ad is geboren en getogen in Erp. Na de HAVO in Veghel is Ad afgestudeerd aan de PABO in Veghel en behaalde daarna zijn Master of Education. Ad is vanaf 1978 in het onderwijs werkzaam geweest en heeft op vele plaatsen in de regio voor de klas gestaan. In 1992 werd hij adjunct-directeur bij de Mariaschool in Erp.

In 2000 werd Ad directeur bij de Optimus scholen in Cuijk en in 2010 werd hij als directeur belast met oprichting van het Kindcentrum Berglaren te Gemert. In een Kindcentrum werken kinderopvang, peuterwerk en de basisschool bestuurlijk onder een dak. Toen deze klus geklaard was ging Ad in augustus 2016 met vervroegd pensioen.

Sport
Ad houdt van fietsen, wandelen, langlaufen en skiën en doet dat meestal met zijn vrouw Leny en/of vrienden.

Politiek
Ad is vanaf zijn 24e actief geweest in de plaatselijke politiek. Aanvankelijk als burgerlid in een raadscommissie. Vanaf 1986 werd hij raadslid in de gemeente Erp. Na samenvoeging  van de gemeente Erp en Veghel in 1993 werd hij raadslid in de nieuwe gemeente Veghel tot 2001.

Hobby
Met Leny fietsen langs de grote rivieren in Nederland, maar ook de Loire,  Rijn, Moezel,  Donau en Bodensee, trekt hen. Fotografie is een hobby van Ad. In het verleden heeft hij vele uren in de donkere kamer doorgebracht om te experimenteren met het afdrukken van zwart/wit foto’s. Als Ad met vakantie gaat, neemt hij zijn Canon EOS mee om mooie plaatjes te schieten. In 1978 heeft Ad de heemkundekring Erthepe in Erp mee opgericht en is nog steeds lid.
Verder is Ad plv. voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Brabantzorg  en functioneert regelmatig als chauffeur op de Deken van Miertbus om de bewoners van de zorginstellingen in Veghel/Erp een dagje mee uit te nemen.

Vakantie
Ad en Leny zijn fervent caravanliefhebbers. Met de kinderen trokken zij  2 à 3 keer per jaar naar Italië en bezochten o.a. Toscane en het fruitgebied in de omgeving van Bolzano. Nu gaan ze regelmatig in voor- en naseizoen naar Zuid-Frankrijk om daar bij aangename temperaturen lekker te fietsen en genieten van de natuur. In de winter gaat men met het hele gezin richting Oostenrijk om te skiën en langlaufen.

SIEMei
Toen Ad met vervroegd pensioen ging had Jan Munsters een mooi baantje voor hem. SIEMei zocht een secretaris en Jan vond dat een mooi baantje voor hem. Dan hoefde hij zich niet te vervelen. Ad heeft een paar bestuursvergaderingen bijgewoond en gezien zijn interesse voor geschiedenis, cultuur en zijn bestuurlijke ervaring trok het hem wel. Hij vindt het mooi werk om te doen. Vooral de organisatorische kant en planning trekt hem. Hij vindt het prachtig om in het museum en op de Noordkade rond te struinen.

Samen met Tonnie Kempkens verzorgt hij de rondleidingen bij het “Rondje Proeffabriek”. Vanaf de zomer  hebben reeds 500 mensen hier aan deelgenomen.

Met Ben Cuppen probeert hij de scholen bij SIEMei te betrekken. Hun ervaringen in de onderwijswereld komt hier goed van pas. Het begint bij groep 1 van de basisscholen en regelmatig komen er groepen van de middelbare scholen en de PABO.

Het werken met de vrijwilligers (met uiteenlopende achtergronden en ervaringen) vindt hij een uitdaging. Ad vindt het prachtig wat de Noordkade en SIEMei te bieden hebben; een bruisende hotspot waar kunst, cultuur en smaak de kern van een levendig geheel vormen.