Vrijwilliger in de schijnwerper (30)

Naam: Bert van den Tillaart
Leeftijd: 68
Gehuwd met Leentje
Beroep: Uitvoerder restauratiewerken

Bert is geboren en getogen in Zijtaart. Hij heeft aan de LTS in Veghel de opleiding metselen gevolgd. Daarna heeft hij de 4-jarige opleiding voor gezel afgerond. Direct na de LTS-opleiding is Bert gaan werken bij Bouwbedrijf L. van de Ven in Veghel. Hij werd aangenomen door Bert van de Ven, heeft jaren gewerkt onder leiding van Jan van de Ven en is met pensioen gegaan bij de 3e generatie Frank en Stefan van de Ven. Hij heeft er bijna 50 jaar gewerkt.

Bert is een echte praktijkman en heeft zich door zijn ervaring binnen het bedrijf opgewerkt. In de beginjaren werkte hij in de regio in de nieuwbouw. Eind jaren 70 werd Bert steeds meer ingezet bij de restauratiewerkzaamheden. Hij heeft in Oost-Brabant en de Kempen aan tientallen kerken gewerkt o.a. de Lambertuskerk in Veghel. Als uitvoerder was hij eveneens betrokken bij diverse grote projecten in Limburg, o.a. Chateau St. Gerlach in Valkenburg, Kasteel Terworm Heerlen, Kasteel Heeswijk, Kruisherenklooster Maastricht, Chateu Bethlem – Hotelschool Maastricht en kasteel Well.

Sport
Bert is geen actieve sporter. In zijn jonge jaren ging er veel vrije tijd zitten in het “karweien”. Hij gaat tijdens de vakantie wel graag wandelen in de bergen. In de winter gaat Bert met een aantal leden van de WTC Zijtaart trimmen in de zaal. Hij is jarenlang fan van PSV geweest en volgt het eredivisievoetbal op tv.

Hobby’s
Bert zijn werk is ook altijd zijn hobby geweest. Ook in zijn vrije tijd was Bert altijd druk met klussen bij vrienden en bekenden. Bert en Leentje hebben een prachtige tuin aangelegd en werken daar veel in en dat is te zien als je bij Bert in Zijtaart op bezoek komt. Samen met Leentje werkt hij een week in de avond actief in het Dorpshuis in Zijtaart. Op zondagavond gaat Bert countrydansen bij Zaal Kleijngeld  in Zijtaart.  Bij evenementen in de regio verzorgen ze regelmatig een demonstratie. Bert verzamelt al vele jaren miniatuurauto’s. Hij heeft een prachtige verzameling van vrachtautos en graafmachines. Hij is actief lid van het Parochieel Gemengd Koor en is tevens voorzitter/secretaris van het koor.

Bij de vereniging van gepensioneerden van Bouwbedrijf van de Ven is Bert een van de organisatoren van de jaarlijkse activiteiten. Tweemaal per jaar wordt er een activiteit georganiseerd met de gepensioneerde werknemers (50) en hun partners. Meestal wordt er een project van het bouwbedrijf bezocht en daar maakt men een leuk uitje van en afgesloten met een gezamenlijk etentje.

Vakantie
Bert en Leentje gaan al ruim 30 jaren met hun caravan en vergezeld van hun hond Boefie naar Zwitserland. De eerste jaren naar Interlaken en de laatste jaren naar Wallis. Meestal gaan ze met Pinksteren en in de bouwvakvakantie. Ze trekken daar op met een grote vriendenkring en Bert gaat regelmatig met een vaste groep lange wandelingen in de bergen maken.

SIEMei
In het verleden heeft Bert regelmatig voor Van de Ven werkzaamheden verricht bij de CHV. Het was er stoffig en smerig om te werken. In 2008 kocht bouwbedrijf Van de Ven de Noordkade en de eerste reactie van Bert was wat moet je er mee? Binnen de directie van het bedrijf werd gedacht om het grootste gedeelte (exclusief het hoofdgebouw dat een rijksmonument is) te slopen en prachtige hallen te bouwen om te verhuren. Stefan van de Ven vroeg Bert om eens een keer mee te gaan kijken naar de bouwkundige staat van de diverse gebouwen. Stefan had ideeën en dromen om er iets unieks van te maken. Bert stond er wat sceptisch tegenover. Nu moet hij toch wel toegeven dat het een geweldig project geworden is, wat uniek is voor Nederland.

Hij heeft dan ook enorm veel respect voor het doorzettingsvermogen van Stefan om zijn plannen samen met andere partijen, waar onder de gemeente, provincie en enkele trouwe vrienden te realiseren ondanks de vele tegenvallers. Ook heeft hij een enorme bewondering voor zijn oud-collega Jos ketelaars, die met hart en ziel dag en nacht op de Noordkade actief is en in staat bleek de creatieve ideeën van Stefan in de praktijk te realiseren. Bert is als oud medewerker van Bouwbedrijf van de Ven enorm trots wat zij hier met de diverse partijen op de Noordkade gerealiseerd hebben.

Na zijn pensionering heeft hij zich bij SIEMei aangemeld om als gids te gaan werken.Het museum is voor de liefhebbers mooi om te zien en Bert laat het dan ook graag aan groepen zien. Echt enthousiast wordt Bert als hij naar buiten gaat en met de groepen over de Noordkade kan zwerven en het een en ander over de gebouwen kan vertellen. Het mooiste vindt hij om groepen rond te leiden met mensen, die uit de bouw komen of iets te maken hebben gehad met de CHV. Vaak heeft  hij dan mooie discussies over  het gebouw of de oude functies en daar leert hij veel van. De betrokkenheid van de diverse ondernemers roemt hij en het is mooi om te ervaren dat zij zich constructief opstellen en heel open zijn naar de gidsen van SIEMei. Bert komt graag naar SIEMei en het verwondert hem hoe zo’n grote  groep medewerkers met uiteenlopende achtergronden samenwerkt. Je merkt gewoon dat verschillende mensen tot veel meer in staat zijn, dan dat je in eerste instantie inschat. Het valt allemaal mooi in elkaar.

Tenslotte wil Bert nog even toelichten waarom hij gekozen heeft voor de bijgevoegde foto, waar Christ van der Sanden mee kijkt over zijn schouder. Hij heeft jaren op diverse projecten samengewerkt met Christ. Christ kwam overal het sloop- en schoonmaakwerk doen. Hij zette zich enorm in en heeft zich letterlijk kapot gewerkt. Maar bovenal was het een fijne collega.