Vrijwilligers SIEMei op bezoek bij Vanderlande

Met een twintigtal medewerkers van SIEMei zijn we op vrijdag 8 maart 2019 op bezoek gegaan bij Vanderlande en werden daar hartelijk ontvangen door Marlou Smits.

Herman Molenaar, Managing Director en CFO, verzorgde een uitgebreide presentatie over het bijna 70 jaar geleden in Veghel opgerichte bedrijf. Vanderlande is een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek levert. Het bedrijf is opgericht in Veghel in 1949 door Eddie van der Lande. Het was een familiebedrijf bestaande uit een machinefabriek en constructiewerkplaats. Men produceerde machines voorweefgetouwen , installaties voor de productie van gasflessen, kranen, hijstoestellen, transportsystemen (zoals steekwagentjes) voor olievaten en dergelijke. Na de start in de Heuvelstraat, verhuisde het bedrijf eerst naar de NCB-laan en is sinds 1971 gevestigd op het bedrijventerrein De Dubbelen in Veghel.

In mei 2017 werd het bedrijf overgenomen door het Japanse Toyota Industries. Het productenpakket bestaat uit systemen voor de afhandeling van goederen in magazijnen en distributiecentra, sorteersystemen voor pakketten en de bagageafhandeling op luchthavens. Op het terrein van bagageafhandeling is het bedrijf wereldwijd marktleider met een aandeel van ruim 30%. Meer dan 600 vliegvelden over de hele wereld zijn voorzien van Vanderlande bagage-afhandelingssystemen. Ook op het gebied van sorteersystemen voor pakketten en automatische magazijnen is Vanderlande een belangrijke producent.

Herman gaat nader in op vragen over de samenwerking met het Japanse Toyota Industries Corporation. Er is sprake van totaal verschillende culturen. Er is een enorm wederzijds respect, maar van Japanse zijde ook een groot vertrouwen in de capaciteiten van Vanderlande. Zij kunnen daardoor hun enorme uitbreidingen realiseren. Door Toyota worden ze wereldwijd nog sterker.

Bij Vanderlande werken wereldwijd ruim 6000 medewerkers, waarvan 2000 in Veghel. Herman is er trots op dat men bij herhaling de Beste Werkgever van Nederland is geworden in de branche “Productie en industrie”. Dit is voor vele medewerkers dan ook de reden dat dat ze bij het bedrijf willen werken en er nauwelijks verloop is. Men is trots om bij “de familie” te horen. De vrijwilligers van SIEMei hebben genoten van de interessante inleiding van Herman Molenaar en van de rondleiding door het imposante kantoorgebouw en het Innovation Centre. We zijn er trots op dat we door de sponsorovereenkomst en het beheren van een aantal historische zaken van Vanderlande een “kennis” zijn van dit prachtige bedrijf.