Ontbrekend sluitstuk van poortje in de AA teruggevonden

De kademuur en het visserstrapje bij de brug van de AA naast het voormalige raadhuis in Veghel worden hersteld. Ook SIEMei helpt een handje bij de restauratie van het poortje. Het sluitstuk dat daarbij hoorde, werd onlangs teruggevonden in de AA.

Historie van de brug
Gerard van Asperen, voorzitter van de monumentencommissie van de gemeente Veghel, vertelt: ‘’De oorspronkelijke brug over rivier de AA, een ontwerp van Arie van Beek, stamt uit 1934. De brug gelegen op de hoek van de Hoogstraat en de Markt in Veghel, werd in 1940 opgeblazen om de doortocht van het Duitse leger te vertragen. Dat hielp niet echt. Binnen een paar dagen legden zij een houten noodbrug.’’

De huidige brug is na de oorlog gebouwd en veel soberder dan de oude brug. Van Asperen: ‘“Deze brugleuning is enkele jaren geleden vervangen door een kopie van de brug uit de jaren twintig. Vanaf de markt kon je vroeger links van de brug door het hekje via het zogenaamde visserstrapje naar beneden lopen. Op het lager gelegen bordes kon je dan bijvoorbeeld in een bootje stappen. Ook werd er vanaf het bordes gevist.’’ De kademuur wordt momenteel gerestaureerd en ook het trapje wordt in ere hersteld.

Sluitstuk uit de AA opgevist
Toegang tot het trapje, kreeg je via een poortje. Dat poortje ligt momenteel bij SIEMei in de werkplaats om gerestaureerd te worden. ‘’Het sluitstuk van het poortje ontbrak eerst nog. Het is wel heel opmerkelijk dat dit sluitstuk onlangs bij de aanvang van de restauratiewerkzaamheden uit de AA werd opgevist. Nu kunnen we het poortje echt in zijn oorspronkelijke staat terugbrengen’’ besluit Van Asperen.