Oudere berichten 2014

Unieke draglines aangekomen bij museum

Zaterdagmiddag arriveerden op het einde van de middag diepladers van de Firma Gaffert met twee unieke draglines. De Amerikaanse dragline Bucyrus Erie E3-dragline uit 1923 die  nog ingezet is bij het draven van het Julianakanaal en de Ruston 10RB met een 11 meter lange giek. Het begon al te schemeren toen met vereende krachten de twee bijzondere draglines afgeladen werden. De Bucyrus Erie E3 schijnt de enige in zijn soort en het enige exemplaar van dit type op de wereld.

DSC05048

DSC05087

DSC05095

DSC05124

 Nieuwe aanwinsten voor SIEMei

Het Weg & Bouwmuseum in Harderwijk, waar we al langer mee samen werkten, stelt ons in de gelegenheid om een aantal prachtige museumstukken van hen over te nemen. Het Weg & Bouwmuseum gaat sluiten en de collectie is daardoor overbodig geworden. De Amman-wals die indertijd bij de Firma Van Lee in Mariaheide dienst heeft gedaan, wordt nu ons definitieve eigendom.

Als topstuk komt er nu een Bucyrus Erie E3-dragline naar Veghel. Deze machine, gebouwd in 1924, heeft een mast van 18 meter en een dieselmotor die op lucht wordt gestart. Met zijn houten cabine heeft deze machine nog mee gegraven bij de aanleg van het Julianakanaal.

De Ruston 10RB met een 11 meter lange giek is een dragline die net als de eerdergenoemde machine door vrijwilligers van het museum in Harderwijk is gerestaureerd.

Ook komt er een salonwagen van ongeveer 14 meter lang naar ons museum. Deze wagen werd in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw bewoond door de uitvoerder bij grote wegenbouwprojecten. Het was de woonruimte voor zijn hele gezin en de werkruimte van de uitvoerder. De complete inrichting ademt nog de sfeer van die tijd uit.

Ook speciaal is de Zettelmeijer-wals die in bedrijf is geweest bij wegenbouwer Heijmans in Rosmalen. Deze wals moet door de vrijwilligers van SIEMei in Veghel nog onder handen worden genomen.

Een collectie van drie machines van Werklust komt ook naar Veghel, waarvan een exemplaar de eerste is, die door het bedrijf van grondverzetmachines zelf is gemaakt. e rest bestaat uit wat kleinere machines uit de wegenbouw, ook deze verdienen een plaatsje in ons museum.

Op woensdagmiddag 12 november reden wagens van de Firma Gaffert het terrein van de Noordkade op met enkele van de hier bovengenoemde museumstukken. Binnenkort komen de overige museumstukken.

Foto-impressie

. . . van de Bijeenkomst vrijwilligers, sponsors en vrienden van SIEMei op 11 oktober 2014

 

Nieuwsbrief nr. 17

Onze nieuwsbrief van oktober is weer verschenen en staat weer online.

Nieuwe oogst

Enkele vrijwilligers van SIEMei verzorgen wekelijks het onderhoud aan de terreinen en het groen rond het museum. Het watergeven van de planten, struiken en fruitbomen in de grote metalen plantenbanken is daar een onderdeel van. Zaterdag jl. ontdekte een van onze vrijwilligers bij het water geven wel een heel bijzondere appel aan één van de appelbomen . . .

 

Toeristische borden Veghel

In de jaren 60 van de vorige eeuw werden op een aantal plaatsen bij het begin van de kom van Veghel toeristische borden geplaatst. Naarmate Veghel groeide en de grens van de kom steeds vaker kwam te verliggen verdwenen een aantal borden naar een opslagplaats. Aan het begin van de N.C.B.-laan ter hoogte van de DMV heeft nog tot voor kort een van de borden gestaan. Het ligt in de bedoeling om deze (toeristische) borden weer een plaats te geven in Veghel. Momenteel worden de borden in onze werkplaats door onze vrijwilligers opgeknapt. In de loop der jaren zijn hier en daar beschadigingen ontstaan. In september zullen de gerestaureerde borden weer een plaatsje krijgen ergens in Veghel.

Opbouw oude spoorbrug

De oude spoorbrug, waarover wij u al eerder berichtten, heeft ook tijdens het onlangs gehouden festival, Fabriek Magnifique, veel bekijks getrokken. Naast de oude spoorbrug was een groot podium gebouwd. De samengestroomde toeschouwers hebben ongetwijfeld ook een blik geworpen op dit staaltje van industrieel erfgoed. Van onze huisfotograaf, Eric van den Bogaard, ontvingen we nog een mooie fotoalbum van de opbouw van de brug.

FOTOALBUM opbouw oude spoorbrug 2014

In memoriam

Op 7 juli is plotseling overleden Christ van der Sanden. Christ was sponsor van SIEMei vanaf het allereerste uur. Hij had enige tijd geleden ook al aangegeven na zijn pensionering vrijwilliger te willen worden bij SIEMei. Wij zullen Christ als trouwe begunstiger van ons museum blijven herinneren. Wij wensen zijn familie heel veel sterkte bij dit plotselinge verlies.

Christ van der Sanden
Geboren 6 maart 1949 te Veghel Overleden 7 juli 2014 te Someren

Fotoboek FM

Tijdens Fabriek Magnifique stonden de deuren van ons museum wagenwijd open. Vele festivalbezoekers maakten van de mogelijkheid gebruik om een kijkje te komen nemen. Onze vrijwilliger, Eric v.d. Bogaard, legde het een en ander vast met zijn camera en stelde met de foto’s een fotoalbum samen.

Fotoalbum Fabriek Magnifique juli 2014

Fabriek Magnifique

Tijdens Fabriek Magnifique, het tweejaarlijkse Cultuur & Foodfestival, zal ons museum ook (gedeeltelijk) geopend zijn. Ook is er een balie geopend waar men een drankje kan verkrijgen. Betaling is alleen mogelijk met de speciale FM-munt die men op diverse plaatsen op het terrein kan aanschaffen.

SIEMei schenkt machines aan Foundation Watoto

Vrijwilligers van Museum SIEMei op CHV Noordkade in Veghel maakten maandag 30 juni een viertal machines gereed voor verzending naar Tanzania. De machines zijn bestemd voor een nieuwe technische school, een initiatief van de Watoto Foundation van het Udense echtpaar Noud en Truus van Hout . . . Lees hier meer >>>>>

H.Hartplein aangemeld voor Brabantse Stijlprijs

Het gerenoveerde H.Hartplein met het teruggeplaatste H.Hartensemble is aangemeld voor de Brabantse Stijlprijs. In totaal maken er 36 openbare ruimteprojecten kans op deze eretitel. Op 26 juni wordt bekend gemaakt of het Veghelse project genomineerd wordt. Indien nominatie een feit is, dan is dat een flinke opsteker voor alle vrijwilligers van SIEMei die hun steentje bijgedragen hebben aan de verfraaiing van het H.Hartplein. De uiteindelijke winnaar van de Brabantse Stijlprijs wordt pas in september bekend gemaakt.

Restaurant Wittern is open

Donderdag 22 mei is naast ons museum het Restaurant Wittern geopend. Wittern is afkomstig van ‘het witteren van jonge kalfjes’, het leren melk drinken van de kuuskes. Wittern Restaurant is in alle opzichten een toegankelijk familierestaurant dat hier uitstekend bij past. Wittern heeft het Italiaanse denkbeeld in haar hoofd van families – kinderen, ouders en opa en oma – die gaan uit eten. Een plek waar kinderen een kindermenukaart hebben en de ruimte krijgen om te spelen, de ouders genieten van een goed glas wijn en opa en oma klassieke gerechten op de menukaart vinden. Wij wensen onze buren veel succes.
Wilt u meer informatie over dit unieke restaurant dan vindt u dat op www.wittern.nl

Spoorbrug weer opgebouwd

Sinds februari lag de oude spoorbrug, die moest wijken vanwege de verbreding van de Zuid-Willemsvaart, in delen opgeslagen op het terrein achter ons museum. De brug was een markant onderdeel in het Duits Lijntje, de spoorverbinding tussen Boxtel en Gennep. Vrijwilligers hebben onlangs de brug opgebouwd achter ons museum. Daar is deze nu te bezichtigen, maar . . . staat ook te wachten op een tweede leven.

 SONY DSC

Bertus van ‘t Westeinde aan het woord

Al geruime tijd staan een groot aantal bedrijfsmotoren van verzamelaar Bertus van ‘t Westeinde in ons museum. Onlangs ontdekten we een interview op www.veghelinbeeld.nl waarin Bertus uitgebreid vertelt over zijn hobby en zijn liefde voor motoren. In de rubriek ‘Pieter schuift aan bij . . .’ stelt Bertus zich voor en vertelt hij over zijn besmetting met het motorenvirus. HIER treft u het hele artikel ‘Pieter schuift aan bij Bertus van ‘t Westeinde’ aan.

Nieuwsbrief nr. 14

Onze nieuwsbrief van januari is weer verschenen en staat weer online.

nieuwsbrief