Schilderij Christ van der Sanden

Onthulling schilderij Christ van der Sanden op de Noordkade

In 2009 sluiten Geert van de Vorstenbosch en Jolanda van Doorn een goede deal met Stefan van de Ven om hun atelier De Schets te vestigen in een fabrieksloods aan de Noordkade. Er moesten de nodige aanpassingen gerealiseerd worden om de fabriekshal geschikt te maken als atelier waar schilderlessen gegeven kunnen worden. Stefan van de Ven zou wel een mannetje sturen om de boel mee op te ruimen en schoon te maken.

Op dat moment kwam Christ van der Sanden in beeld. Christ werkte Als ZZP’er voor aannemersbedrijf Van de Ven en hield zich bezig met het schoonmaken van de oude fabriekshallen, het slopen van het interieur, het boren van gaten in de betonvloeren etc. Met zijn hoge drukspuit  heeft hij alles schoon gespoten wat onder hele dikke lagen vuil, vet, stof, duivenpoep, en onbekende rotzooi zat. Jolanda en Geert hadden enorm veel respect voor de wijze waar op Christ zich inzette voor zijn werk. Een harde werker zonder kapsones en nooit klagen. Bij Jolanda en Geert kon hij niet stuk.

Regelmatig kwam Christ bij hen voor de aanvang van de schilderles koffie drinken en een paar sjekkies  roken. In de schaftkeet had men daar een hekel aan maar tussen de stank van de verf viel dat niet op. In 2011 had Geert een keer spontaan een foto gemaakt op zijn Nokia  van Christ in zijn werkplunje toen hij aan kwam lopen voor het gebruikelijke bakje koffie. Deze sprekende foto, die karakteriserend is voor de persoon,  kwam later helaas van pas om te gebruiken voor het bidprentje van de veel te vroeg overleden Christ in 2014.

Geert en Jolanda wilden iets doen om hun respect te tonen voor deze keihard werkende man die de Noordkade “glans” gaf. Jolanda maakte een prachtig doek op een formaat dat recht zou doen aan deze belangrijke man. Geert maakte het prachtige schilderij als eerbetoon aan Christ. Geert en Jolanda boden het schilderij aan de familie aan. Broer Tiny en de zoons Rob en Henri hadden de wens om het schilderij ergens op de Noordkade op te hangen, omdat het daar het beste tot zijn recht zou komen. Stefan van de Ven omarmde het idee  en wilde dit mooie schilderij graag op de Noordkade hebben.

In overleg van Stefan van de Ven, Jolanda van der Sanden en Sebastiaan Beks werd de juiste locatie gevonden tussen het Atrium en de route naar de hal bij “de Zandloper” tegen de muur bij Phoenix Cultuur.

222

Op zaterdag 27 mei werd het schilderij in het bijzijn van de familie Van der Sanden, directie en medewerkers Bouwbedrijf van de Ven, vrienden  en diverse vertegenwoordigers van de instellingen/bedrijven op de Noordkade  onthult door Rob en Henri van der Sanden en de schilder Geert van de Vorstenbosch. Geert gaf een toelichting op de aanleiding en het realiseren van het schilderij en was blij met de plek die het schilderij gekregen heeft zodat voor iedereen duidelijk is wat Christ voor de Noordkade betekent heeft. Als je over de Noordkade loopt ervaar je nog het productieproces van de CHV, ruik je de mengvoeders en als iedereen weg is en de avond valt….dan is het net of Christ de muren nog aan het schoonspuiten is.

Ben van de Meerakker gaf een toelichting op de verbondenheid tussen de families Van de Ven en Van der Sanden. Van oorsprong Veghelse boerenfamilies, die van aanpakken weten. Bij Bouwbedrijf Van de Ven werken ze met de juiste mentaliteit en met gedreven mensen . Positief en vol passie bouwen zij aan een nieuwe toekomst. Er heerst een  doe-mentaliteit. Bij de familie Van der Sanden hebben ze 6 zonen, waarvan er 5 bij Van de Ven werken of gewerkt hebben. Inmiddels werkt er ook al weer  de volgende generatie. Op een bepaald moment werkten ze er met 10 personen uit de familie van der Sanden, nl. 5 broers en 5 zoons (2 van Tiny en 3 van Christ). Op dit moment werken er 5 personen uit deze familie.

Na de onthulling bedankte Tiny van der Sanden namens de familie alle betrokkenen, maar in het bijzonder de makers van het schilderij Geert van de Vorstenbosch en Jolanda van Doorn, Bouwbedrijf Van de Ven en zijn vrouw Jolanda voor de organisatie.

Daarna hebben ze met zijn allen gezellig geproost op Christ.

3 (2)