Sponsor in de Schijnwerper (32)

Naam: Frans van Zutven
Leeftijd: 58
Gehuwd met Hannie (59)
Kinderen: Nathaly (32) en Niels (29)
Beroep: directeur/ eigenaar Van Zutven Feed Processing

Frans is geboren en getogen in het Dorsthout te Veghel. Hij heeft de Lagere Landbouwschool gevolgd in Schijndel. Frans is een “selfmade-man” met enorm veel technische kennis. Hij is een boerenzoon, die van kleins af aan thuis meewerkte op de boerderij. Van 1976 tot 1980 werkte hij bij Loonwerkersbedrijf Gerrit Peters in Odiliapeel. Frans wilde een eigen bedrijf starten en begon met een tractor. Omdat hij nog geen 21 was kon hij zich nog niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel en kon hij de eerste 3 maanden ook nog geen officiële rekeningen versturen.

De eerste jaren heeft Frans  veel samengewerkt met Cor van de Beeten, nu VandeBeeten grondverzet- en transportbedrijf, waar schoonzoon Bas directeur is.

Toen het boerenwerk minder werd is Frans gaan zoeken naar nieuwe uitdagingen in zijn omgeving en is toen geleidelijk aan gestart met het verwerken van veevoer. In 1996 heeft hij een logistiek pand gebouwd op de Amert en verzorgde daar tot 2004 voor diverse bedrijven op- en overslagwerkzaamheden. In 2000 is men begonnen met het verwerken en bewerken van agrarische producten, zowel zuivel en granen. Men houdt zich bezig met het zakken, opzakken, bulk en kleine verpakkingen voor een 20-tal opdrachtgevers in de diervoederindustrie en petfood.

Daarnaast heeft van Zutven Feed processing zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een Hightech-bedrijf dat zich bezig houdt met de verwerking van (rest)producten uit de voedingindustrie tot half-fabrikaten ten behoeve van de diervoederindustrie. Het ontwerpen van deze unieke productieprocessen gebeurt in eigen beheer. Samen met zijn zoon Niels en de eigen technische dienst worden veel machines in eigen huis ontworpen, ontwikkeld en gebouwd. Frans begint te stralen als hij rondloopt door de enorme werkplaats, met computergestuurde machines, en kan laten zien wat ze allemaal zelf aan machines maken en ontwikkelen. Dat kan je er aan de buitenkant van het mooi bedrijf niet aan afzien. Je verwacht iets anders.

Brand
Groot was de ontzetting toen op 31 mei 2017 het bedrijf volledig afbrandde. Men viel in een enorm gat. Alles was verbrand. Zelfs de brandwerende kluis, waarin de back ups zaten met o.a.de tekeningen van de zelf ontworpen machines, was volledig verwoest. Frans en zijn zoon Niels zijn geen praters maar enorme knokkers. De enorme bedrijfshallen (13.000 m2) zijn klaar. Dat is bij aannemersbedrijf Van de Ven in goede handen en daar hoeven zij zich geen zorgen over te maken.

Frans en Niels houden zich vooral bezig met de ontwikkeling en bouw van de unieke machines en de herinrichting van de productieprocessen. Men heeft de productie gedeeltelijk elders kunnen uitvoeren, maar men zal blij zijn als eind van de zomer weer alles 100% kan draaien op de Amert.

Het bedrijf telt ongeveer 12 medewerkers en huurt regelmatig ZZP’ers in voor specifieke opdrachten.

SPORT
Om in conditie te blijven en zijn hoofd leeg te maken gaat Frans wekelijks hardlopen of springt hij op zijn ATB om een van zijn vaste rondjes te rijden. Frans is altijd in de motorsport actief geweest als motocrosser. Hij is jaren actief geweest in de “endurowedstrijden”. Nu rijdt hij nog regelmatig recreatieve enduro ritten. Frans nam diverse keren deel aan de Parijs-Dakar Rally, zowel in een wedstrijdauto als in een wedstrijdtruck, als navigator.

HOBBY
Als boerenzoon is Frans nog steeds en hobbyboer, die graag wat vee in zijn wei ziet lopen. Rondom het herbouwd bedrijf is een fraai landschapspark aangelegd  en als er voldoende gras is, komen er enkele schotse hooglanders te lopen. Het bijhouden van de mooie tuin is vooral een hobby van zijn vrouw Hannie.

VAKANTIE
Frans en zijn vrouw zijn geen echte vakantievierders. In de zomer gaan ze eer een weekje tussen uit en met carnaval is het een week skiën in Oostenrijk. Voor de rest hebben ze het goed naar hun zin in “het Dorshout”.

SIEMei
Wat heeft hij met SIEMei?
Als boerenzoon had hij affiniteit met de CHV, als loonwerker met de afdeling landbouwmechanisatie (Abemec) en met zijn huidige bedrijf maakt hij diverse basisproducten ten behoeve van de voederindustrie. Die activiteiten hebben allemaal een lijntje met de Noordkade.

Niet alleen het bewaren van een stuk geschiedenis dat Frans aanspreekt maar vooral de activiteiten van de vrijwilligers van SIEMei vindt hij belangrijk. De manier waarop de techneuten bezig zijn met oude machines op te knappen en zij vaak van niets iets maken herkent hij. Dat zij met zijn allen daar hun hobby kunnen uitoefenen en zich ontplooien is prachtig. Hij vraagt zich wel af of er in de toekomst nog vrijwilligers zullen zijn, die alles kunnen maken.Frans vindt dat SIEMei als kartrekker op de Noordkade zijn plaatsje verdiend heeft en uitstekend past in de entourage van de Noordkade als geheel. Veghel kan er trots op zijn.

Frans houdt er niet van om met zijn bedrijf naar buiten te treden en bv. rondleidingen te geven. Uit waardering voor de vrijwilligers van SIEMei wil hij als het bedrijf volledig klaar is wel een keer een rondleiding voor hen verzorgen. Het lijkt Frans leuk om de techneuten van SIEMei te laten zien hoe hij en Niels de procestechnologie volledig in eigen beheer uitvoeren en daar met hen over in gesprek te gaan. Men zal zien dat de veranderingen enorm zijn