Sponsor in de schijnwerper (28)

Naam: Ton Verhoeven
Leeftijd: 50
Beroep: Ondernemer
Gehuwd met Lilian
Kinderen: Celine (18), Bernice (15) en Willem (14)

0Ton is geboren en opgegroeid in de Vijverwijk in Veghel. Na zijn middelbare schoolopleiding is Ton agrarische bedrijfskunde gaan studeren in Leeuwarden. Hij is een praktijkman en heeft in die periode vooral genoten van de praktijkstages op uiteenlopende bedrijven. Na deze HBO-opleiding afgerond te hebben stond Ton voor de keuze om verder te gaan studeren aan de universiteit of zich in het bedrijfsleven verder te ontwikkelen.

Na 2 sollicitaties was het gelijk raak en Ton kreeg een gedroomde baan bij Cebeco (…ja, de tegenhanger van de CHV). Dit was even slikken voor pa Wim, maar dit leverde in de loop der jaren wel diverse mooie en  verhitte discussies op aan de keukentafel bij de familie Verhoeven. Als jong broekie mocht Ton gaan werken aan diverse projecten van Cebeco in het buitenland. Ton had een enorme fascinatie voor Rusland en juist in dat land mocht Ton diverse projecten opstarten (aardappelproject, varkenshouderij en landbouw). In die begintijd moest je nog zaken doen met het communistische regime. Nederland stond wereldwijd bekend als een klein land met hoogwaardige kennis en kunde op het terrein van de landbouw. Cebeco was breed georiënteerd in de landbouwketen en vele deuren gingen voor de “jonge” Verhoeven open. Door de val van de muur in Berlijn en het verdwijnen van het ´ijzeren gordijn” in 1989 kwam de val van het communisme.

Voor de internationale handel had dat grote gevolgen. Het werd voor de ondernemers spannender. Om projecten binnen te halen onderhandelde je niet meer met een partij (de overheid) maar met diverse (industriële) ondernemers. Ton was vooral actief in de omgeving van Moskou en had daar een breed netwerk opgebouwd.

Inmiddels was hij als directeur lid van de concern directie van Cebeco. Ook heeft hij diverse commissariaten vervult in binnen en buitenland. Omdat Cebeco door de banken gedwongen werd om zich meer bezig te houden met de kerntaken kon Ton in 2002 middels een management buy-out de activiteiten van Cebeco International Projects overnemen. Het bedrijf wat verder is gegaan onder de naam Matrix Groep had bij verkoop aan NPM Capital, Fortis Invest en Kuiken NV in 2006 meer dan 200 medewerkers en een omzet van meer dan EUR 100 miljoen. Men was o.a importeur voor Rusland van John Deere, Daf en Agrifac. In 2008 heeft hij van de curator Agrifac Machinery uit Steenwijk overgenomen. Het bedrijf werd weer gezond, winstgevend en maakte  jaarlijks een groei van meer dan 40% door. In 2013 werd het bedrijf verkocht aan een Franse multinational.

Na zijn periode van internationale projecten, import, fabricage en verkoop van machines was Ton toe aan nieuwe uitdagingen. Hij was al gestart met vastgoed en projectontwikkeling. Zijn vriend Stefan van de Ven had de Noordkade gekocht en er werd onder het genot van een drankje veel gebrainstormd over de mogelijkheden van het enorme project.
Ton wilde iets gaan doen in de consumentenmarkt. Op de Noordkade kwamen een aantal zaken bij elkaar. Dit koppelde hij aan een aantal kernwaarden:

  • Respect – voor ouderen
  • Geschiedenis – het “verleden” van bedrijven is belangrijk voor de toekomst
  • Ontwikkeling – nieuwe producten, maar vooral goede oude zaken behouden
  • Coöperatie – het gedachtengoed van Pater van de Elsen zweeft boven de Noordkade, samen sta je sterk
  • Verbinden – mensen, die het realiseren en  in stand houden

Vanuit die gedachten zag hij een aantal zaken voor zich en ook een museum, waar zijn vader Wim een van de kartrekkers is. Oude merken en producten (Exota en Davino) werden een nieuw leven ingeblazen. Pieperz werd nieuw op de markt gezet en werd binnen enkele jaren een succes.

Sport
Ton is op jeugdige leeftijd gaan hockeyen bij Geel Zwart. Toen hij in Groningen ging studeren is hij gestopt. Tijdens de studentenijd werd er regelmatig gezeild. Nu wil hij graag gaan golfen en is gek op alle gemotoriseerde sporten. Samen met Lilian rijdt hij graag rally’s voor klassieke auto’s.

Hobby
In 2014 hebben Ton en Lilian ter gelegenheid van hun (2×11) 22-jarig huwelijk de Noordkade Rally georganiseerd voor vrienden, bekenden en relaties. Er waren veel positieve reacties en dat heeft er toe geleid dat de rally nu jaarlijks wordt georganiseerd door de Stichting Noordkade Rally met Lilian als aanjager.

Vakantie
De vakanties worden door het gezin gebruikt om kennis te maken met andere culturen. Ze hebben reeds alle werelddelen bezocht. Tussendoor gaat men regelmatig naar Knokke om daar heerlijk uit te waaien en te zwemmen in zee.

SIEMei
Wat heeft hij met SIEMei?
Ton heeft het mede mogelijk gemaakt om SIEMei op te starten. Hij vindt het geweldig om zijn vader daar bijna dagelijks actief bezig te zien met zijn ziel en zaligheid “SIEMei”. Ton heeft van zijn ouders een aantal zaken meegekregen als de kennis van de agrarische wereld, de coöperatie gedachten (Pater vd Elsen, CHV, Boerenleenbank), respect voor ouderen en samenwerken. Deze zaken komen bij elkaar binnen SIEMei.

Zijn zakelijke activiteiten vinden deels op de Noordkade plaats en hij heeft er zijn kantoor gevestigd. SIEMei is een actieve club binnen de grote Noordkade-familie. Daar kan je als Veghelaar trots op zijn en dat is Ton ook. De ontwikkeling van Food in Veghel en op de Noordkade in het bijzonder trekt inmiddels mensen uit de hele wereld, die hier komen kijken. Met internationale zakenpartners even binnenlopen bij SIEMei is toch prachtig.

Een anekdote wil Ton toch nog even kwijt. De eerste steen van het hoofdkantoor van de Cebeco op de Blaak kwam te koop en heeft Ton op de kop getikt. Om een eind te maken over de discussies over CHV en Cebeco binnen de familie heeft Ton deze steen voor zijn vader in de muur van SIEmei laten metselen.

1