Vrijwilliger in de schijnwerper (26)

berna1Naam: Bernadette Lunenburg
Leeftijd: 57
Beroep: eigenaar kapsalon
Gehuwd met Bert
Kinderen: Bart (28) en Jan (23)

Bernadette is geboren en getogen op het Dorshout in Veghel. Na het afronden van de Pius X Mavo te Veghel heeft Bernadette de 3-jarige Kappers Vakschool te Eindhoven gevolgd en heeft daar ook haar ondernemersdiploma behaald. Daarna heeft ze diverse bijscholingscursussen gevolgd. In 1981 is Bernadette als zelfstandig kapster gestart. Ze is ruim 30 jaren actief met haar kapsalon op de Lage Landstraat  te Veghel en had jarenlang een vijftal kapsters in dienst. De laatste jaren is Bernadette wat gaan afbouwen en is nu beperkt geopend voor vaste klanten. Ze geniet nu meer van haar vrije tijd en haar hobby’s.

Sport
Bernadette gaat eenmaal per week naar de Yogales in Heeswijk-Dinther. Op dinsdagmorgen is ze met een vast groepje te vinden bij sportschool Rob van Dijk om aan circuittraining te doen. De gezelligheid is ook belangrijk. In de zomer pakken Bernadette en Bert nu regelmatig de fiets om te genieten van de mooie omgeving of de fietsen gaan achter op de auto en ze rijden naar een mooie streek om daar te gaan fietsen en te genieten van een mooi terras.

Hobby’s
De zaak was jarenlang de belangrijkste hobby naast de aandacht voor het gezin. Naast het kappen heeft bloemschikken altijd veel aandacht gekregen. Ze volgde op diverse plaatsen bloemschikcursussen. Bernadette vindt het leuk om zelf cursussen bloemschikken te verzorgen o.a bij de buurtvereniging van Het Dorshout o.a. voor de feestdagen. Samen met Bert werkt ze graag in hun grote en vooral prachtige tuin. De mini shetland pony en katten worden door Bernadette op zijn tijd verwent. De hele familie Lunenburg is door Bert besmet met de liefhebberij van oude brommers van het merk Kreidler Florett. Regelmatig nam de hele familie deel aan de tourtochten van de Oldtimer Bromfietsclub de Bromvliegers uit Zijtaart. Nu Bernadette meer vrije tijd heeft is ze ook graag actief met bakken en braden. Vooral het bakken van taarten, worstenbroodjes etc. vindt ze leuk en ze heeft thuis voldoende afnemers voor haar producten.

Vakantie
Toen de jongens nog klein waren werd er jaarlijks ergens een tent of (sta)caravan gehuurd op een camping in Nederland of later op diverse zonbestemmingen in Frankrijk, Spanje of Italië. In de winter gingen de zoons graag skiën en trok men met zijn allen naar Oostenrijk. Ze hebben ook een gezamenlijke reis naar Amerika gemaakt om met een huurauto in Florida rond te trekken. Sinds de zoons niet meer mee gaan op vakantie hebben Bernadette en Bert er voor gekozen om met georganiseerde groepsreizen mee te gaan. Het liefst vliegen zij naar het land van bestemming en daar met de bus verder om te genieten van de natuur, cultuur en oude steden.

SIEMei
Wat heeft zij met SIEMei? Bernadette vindt het een keigezellige club. Toen ze wat meer vrije tijd kreeg is ze op advies van Bert daar eens gaan kijken. Ze vindt het wel mooi om al die oude machines te zien. Ook vindt ze het prachtig hoe fanatiek de vrijwilligers bezig zijn met het restaureren van diverse machines. Ze luistert dan ook graag met belangstelling naar hun enthousiaste verhalen over de oude machines. Er is een diversiteit aan vrijwilligers en het is mooi om te zien hoe die mensen samenwerken om tot een mooi eindresultaat te komen. Als gastdame krijgt ze te maken met allerlei groepen van jong tot oud met zeer uiteenlopende achtergrond. Ze heeft het er erg naar haar zin en weet de informele organisatie wel te waarderen. Ze geniet er van dat de diverse mensen het waarderen dat ze de tafels heeft versiert en daarbij kwam haar hobby bloemschikken goed van pas.

IMG_0028